Prin Semmering-ul altor vremi
September 22, 2013
Strada Ion Chichere prinde contur. A mai apărut o propunere interesantă
November 11, 2015

Ideea de a denumi o stradă cu numele poetului Ion Chichere a fost lansată de către cantautorul Cristian Buică în discursul ţinut la sediul primăriei reşiţene cu ocazia primirii titlului de Cetăţean de Onoare. După acel moment şi în urma unor discuţii cu amicii de la „Pro Banatul de Munte (Marian Apostol – directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa şi Nicolae Dumitru Vlădulescu – directorul Teatrului de Vest din Reşiţa) ideea a început să se cristalizeze şi au fost începute demersurile pentru ca o stradă din Reşiţa sa poarte numele poetului Ion Chichere.

Este nevoie ca glasul societăţii civile reşiţene să se facă auzit stabilind ea însăşi valori ce aparţin acestui spaţiu cultural. În acest scop a fost organizată, sâmbătă 7 noiembrie 2015, o audiere publică la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa. Înaintea acestei audieri au fost contactaţi oameni de cultură din Reşiţa, oameni care l-au cunoscut pe Ion Chichere, oameni care au colaborat cu el în cadrul cenaclului literar Semenicul (cenaclu pe care Ion Chichere l-a condus timp de mai mulţi ani), oameni care să se implice şi să scrie depoziţii în care să susţină acest demers.

Pentru buna desfăşurare a audierii publice şi pentru redactactarea raportului sinteză au fost aleşi membri Comisiei de Experţi (Ioana Mihaescu – arhitect, Costel Mihăilă – consilier local şi Dana Bălănescu – istoric). S-au adunat astfel peste 30 de depoziţii scrise, depoziţii care în mare parte au fost citite şi susţinute în timpul audierii publice. Pentru ca toate aceste informaţii să fie cât mai bine diseminate şi să ajungă la toţi cei interesaţi am realizat un site „strada Ion Chichere” – site unde am postat toate depoziţiile, expunerea de motive, componenţa Comitetului de Iniţiativa şi a Comisiei de Experti precum şi cele câteva fotografii pe care le-am făcut în timpul audierii publice.

După această audiere Comitetul de Iniţiativă şi Comisia de Experţi urmează să întocmească un Raport Sinteză (care va fi şi el postat pe site), după care acel raport va fi înaintat Consiliului Local Reşiţa pentru a putea fi pus în discuţie şi propunerea de a da numele poetului Ion Chichere unei străzi din municipiul Reşiţa să fie introdusă pe ordinea de zi a unei viitoare sedinţe.

Biografie Ion Chichere

Ion ChichereIon Chichere s-a născut la 11 decembrie 1954 în satul Fizeş comuna Berzovia (Caraş-Severin) şi a decedat la Reşiţa în septembrie 2004. A publicat prima dată în 1971 o poezie în revista “Orizont”, iar debutul editorial a avut loc în volumul colectiv “Argonauţii” (Ed. Facla, 1986). A colaborat la revistele: “Apostrof”, “Arca”, “Contemporanul”, “Contrapunct” “mânia literară,” etc. Administraţia Locală de presă „Timpul” din Reşiţa i-a publicat, la Editura „Semenicul”, placheta „Poeme vesele şi triste scrise prin cârciumi comuniste”. Din volumele sale de poezii se mai pot menţiona: Şansa hârtiei” (Ed. “Semenicul”, Reşiţa, 1993), ” “Aprilie negru” (Ed. “Hestia”, Timişoara, 1994), “Viziuni” (Ed. “Amarcord”, Timişoara, 1996), “Abisaliile” (Ed. “Marineasa”, Timişoara, 1997), “Orchestra neagră” (Ed. “Vinea”, Bucureşti, 2001), “Puterea iluziei” (Ed. “Mirton”, Timişoara, 2004). Ultimul volum de poezie este ”Transatlanticul şi păpădia”” (Ed. “Marineasa”, Timişoara, 2004). A coordonat timp de 12 ani cenaclul literal SEMENICUL din Reşiţa. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Cetăţean de Onoare al Reşiţei, distincţie acordată post mortem.

 

Poetul Ion Chichere este fără îndoială unul din frumoşi „nebuni” fără de care Reşiţa ar fi fost mult mai tristă, mai lipsită de umor! Un „nebun” care prin creaţia sa, prin activitatea de promovare a tinerilor talente, a contribuit din plin la intrarea Reşiţei în lumea selectă a oraşelor cu o puternică mişcare culturală, mişcare ce a primit recunoşterea şi prin aplicarea sintagmei „Reşiţa, oraşul cu poeţi”!

PS. – A fost publicat şi Raportul Sinteză de la Audierea Publică din 07 noiembrie 2015

Autor: Petre Dalea

Leave a Reply

Your email address will not be published.