„Vrem să ocrotim natura, dar nu să fim sălbatici”! Localnicii se opun declarării Munților Țarcu ca zonă de sălbăticie!

Proiectul european de sălbăticire a Munţilor Ţarcu stârneşte revolta localnicilor. O asociaţie face demersuri pentru blocarea iniţiativei
December 18, 2017
Localnicii au spus un „nu” răspicat sălbăticirii!
December 18, 2017

Vrem să ocrotim natura, dar nu să fim sălbatici”, cam aceasta ar fi ideea ce s-a desprins din dezbaterea publică organizată la finalul săptămânii trecute la Zăvoi, pe tema „Munții Țarcu – zonă sălbatică sau motor pentru dezvoltare economică și bunăstare”. 

Dezbaterea, inițiată de grupul Pro Banatul de Munte, reprezentat de Marian Apostol și de Primăria Zăvoi, a fost organizată tocmai pentru a afla opiniile cetățenilor din arealul Munților Țarcu cu privire inițiativa organizației WWF de a declara ținutul ca zonă sălbatică. Un prim pas în acest sens a fost deja făcut anterior, când au fost luate la pas principalele localități care ar fi afectate această transformare, Bolvașnița, Zăvoi, Turnu Ruieni, Teregova, Armeniș și Slatina Timiș și au fost aplicate chestionare în rândul cetățenilor cu privire la acest subiect.

Declararea zonei Țarcu ca zonă de sălbăticie nu este privită pozitiv. Peste 82% din cei care au completat chestionarele au spus că sunt împotrivă. Locuitorii zonei consideră că nu este în interesul lor și nici a administrațiilor locale, care ar fi puse în imposibilitatea de a implementa o serie de proiecte cu valoare pentru comunitățile locale, datorită restricțiilor deja existente pe Sit Natura 2000”, a precizat Marian Apostol, care a mai declarat că odată cu declararea Munților Țarcu ca zonă sălbatică, în arealul acestora va fi interzisă orice intervenție și activitate umană, chiar și activități tradiționale, cum ar fi culesul de ciuperci sau fructe de pădure, pășunatul, adunatul de lemne, fân sau plante medicinale, ceea ce va duce într-un final la migrarea locuitorilor din regiune către orașe, unde nu vor găsi însă perspective de dezvoltare, din cauza eternei lipse a locurilor de muncă. În același timp, Apostol a amintit că în interiorul sitului se află și stațiunile Poiana Mărului și Muntele Mic.

14 / 14

Nu sunt de acord cu așa ceva. Nouă ne trebuie drumuri, apă și canalizare nu zonă sălbatică. Ce fac oamenii care urcă cu oile la munte? Nu mai merg? Am 70 de ani, acolo am crescut și tot timpul oameni au mers acolo, din asta am trăit”, a declarat una din doamnele prezente la dezbatere, care s-a alăturat celorlați cetățeni din zonă în a-și exprima temerile cu privire la ce ar însemna pentru ei transpunerea în realitate a acestei inițiative.

Nu doar localnicii prezenți la dezbatere s-au declarat împotriva declarării Munților Țarcu ca zonă de sălbăticie, și primarii din Zăvoi, Turnu Ruieni și Bolvașnița au dorit să arate că pentru comunitățile pe care le reprezintă acest lucru nu ar fi deloc benefic.

Nu cred ca unul din locuitorii comunele noastre să fie de acord cu această zonă de sălbăticie. Să nu ne considere pe noi sălbatici cei care vor să facă acest lucru”, a afirmat, spre exemplu, primarul de la Bolvașnița, Petru Mihăilescu.

Toate opiniile prezentate în cadrul dezbaterii publice vor fi incluse într-un raport, ce va fi trimis la București, către miniștri de resort, dar și către premier și președinte. De asemenea, concluziile vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă ce se va desfășura la începutul anului viitor.

Puteți vedea aici o parte a dezbaterii de la Zăvoi:

 

Sursa: reper24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.