Locuitorii din zona Muntele Ţarcu resping demersurile WWF privind declararea ca zonă de sălbăticie

Investitor german scandalizat de sălbăticirea zonei din Poiana Mărului!
January 20, 2018
Locuitorii din zona Muntelui Țarcu nu vor zonă de sălbăticie
January 22, 2018

Locuitorii satelor din zona Muntele Ţarcu resping cu fermitate demersurile WWF privind declararea acesteia ca zonă de sălbăticie, considerând restricţiile existente acum, pentru zonele care fac parte din siturile Natura 2000, suficiente pentru a asigura protecţie pentru întreaga floră şi faună, dar şi care permit o exploatare echilibrată a oportunităţilor oferite de munte, spre folosul dezvoltării economice şi sociale a întregului areal.

“În luna decembrie a anului trecut a avut loc audierea publică, cu tema ‘Muntele Ţarcu – zonă sălbatică sau motor pentru dezvoltare economică şi bunăstare’, la Căminul Cultural din comuna Zăvoi. Consultarea publică a fost organizată de Grupul de Iniţiativă Pro Banatul de Munte, care reprezintă un parteneriat în favoarea intereselor judeţului Caras Severin. În urma cercetării sociologice în care au fost aplicate peste 500 de chestionare a rezultat că peste 80% dintre locuitorii din cele 12 comune care se află în zona afectată se opun sălbăticirii zonei şi cred că actualele restricţii ale Natura 2000 sunt suficiente pentru protecţia mediului”, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, Marian Apostol, din partea Pro Banatul de Munte.

Iniţiatorii au declarat că vor trimite rezultatele audierii publice şi ale studiului atât la Guvern, cât şi la Parlament, Preşedinţia României, cât şi pe plan local la Consiliul Judeţean şi la liderii partidelor parlamentare.

Potrivit reprezentanţilor Pro Banatul Montan, pe baza actelor normative europene, WWF a demarat proiectul “Sălbăticia în Carpaţi, bogăţie pentru oameni” prin care a dorit identificarea şi declararea mai multor zone din Carpaţii de Sud-Vest, inclusiv Munţii Ţarcu, fie în totalitate, fie de la cota 2000 în sus, ca zone de sălbăticie.

Potrivit lui Marian Apostol, principalele lacune ale acestui demers ţin de modul în care a operat WWF, devenit solitar ca ONG pe această temă în România, care a procedat în diverse feluri astfel încât să fie evitate dezbaterile publice. El a susţinut şi că demersul WWF nu are ca suport studii de specialitate în domeniu sau cercetări sociologice în zonele afectate de proiect.

“De aceea am considerat absolut necesară organizarea acestei audieri publice la care să fie invitaţi toţi cei ce sunt interesaţi de modul în care se va tranşa această problemă, dar în primul rând reprezentanţii UAT-urilor şi a cetăţenilor din zona respectivă pentru că ei vor resimţi cel mai acut efectele socio-economice ale unui astfel de demers”, a declarat Marian Apostol.

Reprezentanţii Pro Banatul Montan susţin că mai multe unităţi administrativ-teritoriale vor fi afectate de proiectul propus de WWF, prin care se doreşte extinderea zonelor sălbatice până în inima localităţilor.

“UAT-urile afectate în mod direct sunt primării mici, care au teritoriul efectiv în sit Natura 2000, Munţii Ţarcu. Principalele comune afectate cu procentajul din suprafaţa care se află în sit sunt: Armeniş – 34%, Bolvaşnita – 63%, Slatina Timiş – 25%, Teregova – 43%, Turnu Ruieni – 40% şi Zăvoi – 60%. Cele afectate în mod indirect sunt Primăriile Oţelu Roşu şi Caransebeş, care deşi nu au terenuri în zona de sit, pierd oportunităţile ce pot apărea în urma dezvoltării activităţilor turistice şi economice din zona aflată în discuţie”, explică Marian Apostol.

În urma unei cercetări sociologice în care au fost aplicate peste 500 de chestionare, a rezultat că peste 80% dintre locuitorii din cele 12 comune care se află în zonă se opun sălbăticirii acesteia şi cred că actualele restricţii ale Natura 2000 sunt suficiente pentru protecţia mediului. AGERPRES / (AS – autor: Paula Neamţu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Sursa: agerpress.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.