Salbaticia Muntilor Țarcu si rezistenta civilizatiei

Nu – zonei de sălbăticie Munții Țarcu
January 22, 2018
AUDIERE PUBLICĂ. Munții Țarcu, zonă de sălbăticie? Peste 80% dintre locuitori se opun! [VIDEO]
January 22, 2018
Scris de Alexandra Gorghiu – REȘIȚA – Grupul de Iniţiativă ,,Pro Banatul de Munte“ a prezentat rezultatele audierii publice din comuna Zăvoi într-o conferință de presă. Audierea, cu tema „Muntele Țarcu – zonă sălbatică sau motor pentru dezvoltare economică și bunăstare“, a avut loc la finele lui 2017, la Zăvoi, la inițiativa grupului „Pro Banatul de Munte“, ca reacție la intenția organizației WWF (World Wide Fund for Nature) de a declara întreaga zonă „de sălbăticie“.

 

Sunt binecunoscute multe dintre proiectele acestei organizații care luptă pentru conservarea naturii, unele salutare, însă proiectul „Sălbăticia în Carpați, bogăție pentru oameni“ ar însemna, din păcate, sărăcie pentru oameni. Pe baza actelor normative europene, WWF a demarat acest proiect cu finanțare europeană, prin care dorește identificarea și declararea mai multor zone din Carpații de Sud-Vest ca zone de sălbăticie, inclusiv Munții Țarcu, fie în totalitate, fie de la cota 2000 în sus. Or, în aceste condiții, criteriile fiind foarte stricte, oamenii, mai ales cei afectați direct, ar trebui să se gândească serios dacă n-ar trebui să-și ia viața de la capăt în altă parte, după ce moșii și strămoșii lor au luptat cu arma în mână pentru acești munți care le asigură traiul. WWF a făcut doar un studiu superficial, fără specialiști și fără o informare corectă a oamenilor din zonă. Ca atare, „Pro Banatul de Munte“ a luat poziție, organizând această consultare publică, după o informare în prealabil a locuitorilor și efectuarea unui studiu sociologic. Membrii Comitetului de inițiativă au bătut din poartă în poartă și au informat în mod direct peste 1500 de cetățeni din satele vizate referitor la drepturile și obligațiile lor, la restricțiile impuse de proiectul potrivit căruia, zona ar putea fi declarată „zonă de sălbăticie“. Practic, oamenilor li s-a spus direct ce au de câștigat, dar mai ales ce au de pierdut.

Rezultatele studiului sociologic

Locuitorii acestui areal au avut astfel șansa de a se exprima „pro“ sau „contra“ declarării Munților Țarcu ca „zonă de sălbăticie“, după ce au completat câte un chestionar, cu întrebări clare, care să-i dumirească. Rezultatele studiului au fost prezentate la conferința de presă de prof.univ.Mihai Todor, membru al comisiei de experți: „Am încercat să aflăm dacă oamenii cunosc ce pretinde „situl Natura 2000“ care apără bogățiile naturale, iar al doilea mare scop al studiului a fost acela de a afla dacă populația din zona Munților Țarcu din Caraș-Severin este de acord cu constituirea acestui areal în „zonă de sălbăticie“. Am avut 504 chestionare cu cinci întrebări referitoare la întreaga zonă, de la Slatina Timiș până la Turnu-Ruieni. Întrebările au vizat problemele legate de zonă, adică de situl Natura 2000,dacă sunt de acord cu dezvoltarea economică și socială a zonei ori cu constituirea Munților Țarcu în zonă de sălbăticie, ceea ce ar impune niște restricții extraordinare. Oamenii n-ar mai avea voie să intre cu animalele în această zonă, să nu mai construiască nimic, dimpotrivă, și actualele construcții să fie distruse, drumurile și potecile să fie acoperite, practic, nimeni nu ar mai avea voie să pătrundă acolo decât cu aprobarea unui administrator care ar fi numit. Oamenii din satele respective sunt categoric împotrivă, pentru că ei au animale care pășunează acolo, se aprovizionează cu lemne, culeg fructe de pădure pe care le valorifică pe piață, din care trăiesc efectiv, fiind singura lor sursă de venit. Din studiu a reieșit că peste 82 % din populația acestor sate a fost împotriva constituirii Munților Țarcuca zonă de sălbăticie“.

Raportul audierii va ajunge unde trebuie 

Asta pentru a se cunoaște ce vor cu adevărat oamenii locului, care și-au apărat dreptul de a valorifica ceea ce Dumnezeu le-a dat când i-a așezat pe înaintașii lor în vecinătatea muntelui. Din partea Grupului de Inițiativă „Pro Banatul de Munte“, Marian Apostol a declarat: „Raportul – sinteză al audierii publice care a avut loc în comuna Zăvoi cu privire la declararea Munților Țarcuca zonă de sălbăticie sau factor de dezvoltare economică va fi trimis în următoarele zile către toate unitățile administrativ teritoriale din zona Munților Țarcu, la Consiliul Județean, Guvernul României, de asemenea, va fi trimis prim-ministrului, președintelui României, precum și tuturor partidelor parlamentare, inclusiv șefilor acestor partide, pentru ca ei să fie informați cu privire la opinia pe care o au cetățenii din zona respectivă, astfel încât, atunci când va mai ajunge la ei câte un proiect de acest gen, să știe că răspunsul oamenilor care locuiesc în această zonă este cu totul și cu totul altul“.

 

Toată lumea e de acord că natura trebuie respectată și valorificată chibzuit, toată lumea apreciază demersurile care apără conservarea ei, mai ales atunci când e pusă în pericol, dar când vorbim de o întoarcere la sălbăticie, după milenii în care omul și-a apropiat natura, a domesticit-o și civilizat-o pentru a trăi laolaltă în echilibru și armonie, și asta sub umbrela unor acte normative, de fapt a unor bani puși la bătaie, asta e cu siguranță prea mult sau o necunoaștere a realităților locului. După ce ai luptat pentru aprobări și finanțări pentru lucrări care să-i ajute pe oameni să trăiască mai bine, te trezești că vine altcineva care să te oblige să distrugi și ce ai făcut!

În cadrul conferinței de presă s-a discutat și despre lipsa de reacție a autorităților județene la intenția WWF de a constitui o zonă de sălbăticie în arealul Munților Țarcu. Aspecte ale raportului-sinteză de la consultarea publică din localitatea Zăvoi, dar și ale studiului sociologic, în altă ediție a cotidianului.

Sursa: caon.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.